maanantai 24. maaliskuuta 2014

Ella Auran Tuomiopäiväkirja

Kirjailija: Elena Mady

Ella Aura on tuiki tavallinen keitutyttö – keijun ja tontun jälkeläinen. Hänen mielestään vanhemmat komentelevat liikaa, siivoaminen on kauheaa ja herkut maistuvat hyvälle. Mutta hänellä on myös yhteys ihmiseen, Tom Vuoreen, joka on Ellan paras ystävä. Pian keitutyttö Ella Aura saa tietää menevänsä keituagenttien kouluun Nagir Akatemiaan Suomen Lappiin. Koulussa keitut voivat oppia hyödyllisiä taitoja, kuten telepaattista viestintää, ajatuksien peittämistä ja kukille kuiskimista. Mukaan oppitunneille mahtuvat myös tuomiopäivävisiot, eli ihmisiä uhkaavat vaarat, eniten ekokatastrofit. Päätehtävä keituilla on tietysti Nagir Akatemian Missio Ihminen, jossa he yrittävät pelastaa Maan tuholta.

Koulussa nuori keitu saa paljon uusia ystäviä eri kulttuurialueilta, mutta myös kiusaajia, jotka piinaavat Ellaa herkeämättä. Ellan ystävät ovat sekä poikia että tyttöjä, ja keitujen inhimilliset mokat koulussakin lisäävät tarinan todentuntuisuutta uudelle asteelle. Koulua johtavat ylihaltiat, jotka ovat kuolemattomia ja näkevät enneunia suurista katastrofeista.

Eräänä päivänä Ella näkee enneunen, jossa hänen ihmisensä Tom on vaarassa. Ella on väärässä, ja saa vastaansa vain halveksuvia katseita palatessaan kouluunsa. Mutta pian enneuni toistuu, ja Ella vakuuttuu siitä, että Tom on oikeasti vaarassa. Viimekertaisen jälkeen keitua ei oteta enää vakavasti, ja tyttö lähtee yksin suorittamaan vaarallista tehtävää.

Onko Tom oikeasti vaarassa? Pystyykö Ella pelastamaan Tomin? Ja miksi juuri Ella Aura ja Tom Vuori ovat Maata uhkaavan olennon tuhoamisen kohteena?
Kirja oli mukavan tuntuinen ja tarina lensi kepeästi koko ajan uhasta riippumatta. Myös hauska kerronta ja Ellan hupaisat ajatukset hymyilyttivät läpi kirjan. Kirjassa myös tarkat kuvaukset kaikesta selvensivät tekstiä huomattavasti. Oppituntien ekokatastrofitekstit kyllä olivat vähän pitkänpuoleisia, eikä niitä olisi aina jaksanut lukea. Kokonaisuutena kirja kuitenkin veti vertoja muillekin lukemilleni kirjoille, se oli todella hyvä. Henkilöhahmot olivat arkisia ja heihin oli helppo samaistua. Samalla kliseet jäivät pois kirjasta.

Suosittelen kirjaa ihan kaikille, koska se kiinnostaa vanhempiakin, mutta on nuoremmillekin jo sopivaa luettavaa. Olen lukenut jo kaikki tähän mennessä ilmestyneet sarjan kirjat.
Tämä oli ensimmäinen lukukokemukseni Elena Madylta. Elena Mady on suomalainen ja hän asuu Yhdysvalloissa. Häneltä on ilmestynyt sarjaan jo kolme osaa: Ella Auran tuomiopäiväkirja, Ella Aura ja kolmastoista haltia sekä Ella Aura ja Morbicuksen kosto.

Arvosana: 3½/5              Elli Asumalahti Syvärauman koulu 6A

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti